بایدها ونبایدها در عزاداری
بایدها ونبایدها در عزاداری
از بدیهیات عقلی است که انسان در سوگ عزیزانش می نشیند و در فراق آنان می گرید. حال هرچه مقام و عظمت شخصیت از دست رفته والاتر باشد ، شیوه های بیان این سوگمندی بیشتر و پررنگ تر می شود و صورت عقلانی تری پیدا میکند.
گرامی داشتن یاد و راه امام حسین علیه السلام و ابراز احساسات به ساحت مقدسشان کاری عاقلانه و عاشقانه است که در روایات زیادی گریستن و برپایی مجالس عزاداری امام حسین علیه السلام امر شده و ثواب آن بیان گردیده است .
معیارهای عزاداری شورانگیز و شعورآفرین
عزاداری مطلوب و شعور افزا آن است که مبتنی بر معیارهایی از قبیل موارد سه گانه زیر باشد تا بتواند عزاداران را به هدف اصلی عزاداری برساند :
1. سوق دهنده به سوی خداشناسی و خداپرستی
تمام برنامه های مجالس عزاداری امام اعم از سخنرانیها ، عزاداریها ،مرثیه سراییها و… باید دلها را با خدا آشنا و به او پیوند بزند و معرفت صحیح دینی ایجاد کند تا مردم بتوانند تحلیل دقیق و درستی از نهضت عاشورا داشته باشند و با هر بار عزاداری ، خداشناس تر ، خداپرست تر و شعورمندتر گردند و روح معنویت و پرستش گری در انها قوی تر گردد . همان طوری که امام حسین علیه السلام در عصر تاسوعا برادرش عباس علیه السلام را فرستاد تا حمله ی دشمن را تا صبح فردا به تأخیر اندازد تا ان حضرت و یارانش بتوانند آن شب را به انس با خدا ، عبادت و دعا بگذرانند .(مقتل الحسین علیه السلام ،موفق ابن احمد المکی الخوارزمی)
درسی که امام حسین علیه السلام با این عمل خود در ان شب نورانی داد این بود که باید خدا و پرستش او در زندگی جایگاه مهمی داشته باشد .
2. بیان وتحلیل واقع بینانه ی حوادث تاریخی نهضت حسینی
سخنرانان و مداحان و مرثیه سرایان باید از روی اخلاص و صداقت ، و با استفاده از منابع معتبر تاریخی ، به تبیین صحیح وجوه مختلف ای حادثه و نهضت بپردازند و تحلیل درستی از آن ارائه دهند تا عزاداران بتوانند ناآگاهیهای خود را نسبت به هدف اصلی عزاداری امام حسین علیه السلام برطرف کنند و شعور و آگاهی خود را نسبت به اهداف عزاداری ارتقا بخشند تا در مسیر رسیدن به ان اهداف حرکت کنند.
اگر هدف فقط مجلس آرایی و گریاندن مردم به هر قیمتی باشد نه خدا راضی خواهد بود ونه امام حسین علیه السلام .
مقام معظم رهبری در جمع روحانیون فرمودند :« چه لزومی دارد که ما به خیال خودمان برای مجلس آرایی کاری کنیم که اصل مجلس از فلسفة واقعی اش دور بماند ؟» (17مهر1370)
3. رشد عاطفه و احساسات عزاداران
تبیین واقع بینانة تاریخ نهضت حسینی و تحلیل صحیح آن اگرچه لازم و ضروری است اما کافی نسیت و هرگز نمی تواند جای تهییج احساسات را بگیرد . چون برای حرکت در مسیر سعادت به دو بال عقل و عشق نیاز داریم تا پایی برای رفتن و چشمی برای دیدن داشته باشیم . پس باید نسبت به وقایع نهضت حسینی ، شور عشق و محبت عزاداران اهل بیت علیهم السلام را برانگیزیم و در مسیر رشد معنوی هدایت کنیم .
بدعت پرهیزی
آنچه در برخی از مجالس عزاداری به تدریج مرسوم شده است ، بدعت در عزاداری محسوب می شود و باید از ان پرهیز نمود ؛ به ویژه قمه زنی که موجب تبلیغات سوء بر ضد شیعه شده است و مسلمانان را انسانهایی خشن ، خونریز ، خرافی و بی منطق جلوه می دهند که به خودشان نیز رحم نمی کنند .
فرزانه صمدی ، استان مرکزی، شهرستان ساوه، حوزه علمیه فاطمه الزهرا سلام الله علیها