بزم فرات

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

واقعه ی عاشورا

19 دی 1391 توسط پشتیبانی 2 کوثر بلاگ

 

 موضوع امام حسین(ع)، زندگی و حرکت آن حضرت ، یک برنامه مکتب و نظام فکری است. سنگری است دفاعی برای برافراشته نگه داشتنه پرچم عزت و شرف جامعه بشری. حضرت اباعبدالله الحسین(ع) سمبل استقلال، اخلاص، توحید، اخلاق، شجاعت و در یک کلام همه خوبی هاست. و در این مجموعه ، واقعه عاشورا یک انقلاب، تحول و نهضت است. قیامی است که هم خود فی نفسه موضوعیت دارد، و هم گذشته و آینده بر محور آن تنظیم شده است.

از همین رو خداوند همه انبیا را مامور کرده است تا حادثه عاشورا و حرکت امام حسین(ع) را مطرح نمایند. خداوند جریان حضرت امام حسین را از طریق جبرئیل برای آدم، نوح و ابراهیم و سایر انبیا(ع) بازگو کرده، و انبیا نیز قلب خود را با یاد امام حسین صفا داده و نشان داده اند که یاد امام حسین در متن همه مکاتب است. لذا عاشورا چشمه جوشان حیاتی است که همه از آن بهره گرفته اند. حتی وجود مبارک پیامبر خاتم(ص) نیز از همان روز ولادت حضرت سیدالشهدا(ع)، برنامه آن حضرت را بسیار واضح و روشن مطرح کرده اند. حضرت رسول(ص) روز ولادت حضرت اباعبدالله(ع)، گریه کردند و در پاسخ به سوال از علت این گریه موضوع قتل امام حسین را در همان روز اول ولادت بیان فرمودند.
امیرالمومنین(ع) نیز در ایام جنگ صفین، روزی در عالم رویا جریان کربلا را دیدند. وقتی بیدار شدند گریه کردند. اصحاب عرض کردند: آقا چرا گریه می کنید؟ فرمودند: در عالم رویا حسینم را دیدم که در دریای خون دست و پا می زد. در همین راستا شعار وجود مبارک امام زمان(عج) هم “یالثارات الحسین” است و اولین ندایی که آن حضرت سر می دهند و در عالم مطرح می کنند، احیای جریان کربلا و مطرح کردن حقیقت قیام حسینی است.
و ما نیز هر صبح جمعه ندبه کنان و﴿این الطالب بدم المقتول بکربلا﴾گویان پی خونخواه و منتقم خون حسین و یارانش می گردیم تا وعده الهی ﴿و لقد کتبنا فی الزبور من بعدالذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون﴾ (انبیا 105)
 
مه، بارقه اى ست در شبستان حسین
شب، حادثه اى ز درد پنهان حسین
هر صبح، ز دامن افق، خون آلود
خورشید برآید از گریبان حسین…


فریبا نوروزی/آذربایجان شرقی شهرستان جلفا (منطقه ی ازاد ارس)حوزه ی علمیه ی خواهران فاطمیه ی زهرا.

 

 2 نظر

بایدها ونبایدها در عزاداری

16 دی 1391 توسط پشتیبانی 2 کوثر بلاگ

بایدها ونبایدها در عزاداری

از  بدیهیات عقلی است که انسان در سوگ عزیزانش می نشیند و در فراق آنان می گرید. حال هرچه مقام و عظمت شخصیت از دست رفته والاتر باشد ، شیوه های بیان این سوگمندی بیشتر و پررنگ تر می شود و صورت عقلانی تری پیدا میکند.

گرامی داشتن یاد و راه امام حسین علیه السلام و ابراز احساسات به ساحت مقدسشان کاری عاقلانه و عاشقانه است که در روایات زیادی گریستن و برپایی مجالس عزاداری امام حسین علیه السلام امر شده و ثواب آن بیان گردیده است .

معیارهای عزاداری شورانگیز و شعورآفرین

عزاداری مطلوب و شعور افزا آن است که مبتنی بر معیارهایی از قبیل موارد سه گانه زیر باشد تا بتواند عزاداران را به هدف اصلی عزاداری برساند :

1. سوق دهنده به سوی خداشناسی و خداپرستی

تمام برنامه های مجالس عزاداری امام اعم از سخنرانیها ، عزاداریها ،مرثیه سراییها و… باید دلها را با خدا آشنا و به او پیوند بزند و معرفت صحیح دینی ایجاد کند تا مردم بتوانند تحلیل دقیق و درستی از نهضت عاشورا داشته باشند و با هر بار عزاداری ، خداشناس تر ، خداپرست تر و شعورمندتر گردند و روح معنویت و پرستش گری در انها قوی تر گردد . همان طوری که امام حسین علیه السلام در عصر تاسوعا برادرش عباس علیه السلام را فرستاد تا حمله ی دشمن را تا صبح فردا به تأخیر اندازد تا ان حضرت و یارانش بتوانند آن شب را به انس با خدا ، عبادت و دعا بگذرانند .(مقتل الحسین علیه السلام ،موفق ابن احمد المکی الخوارزمی)

درسی که امام حسین علیه السلام با این عمل خود در ان شب نورانی داد این بود که باید خدا و پرستش او در زندگی جایگاه مهمی داشته باشد .

2. بیان وتحلیل واقع بینانه ی حوادث تاریخی نهضت حسینی

سخنرانان و مداحان و مرثیه سرایان باید از روی اخلاص و صداقت ، و با استفاده از منابع معتبر تاریخی ، به تبیین صحیح وجوه مختلف ای حادثه و نهضت بپردازند و تحلیل درستی از آن ارائه دهند تا عزاداران بتوانند ناآگاهیهای خود را نسبت به هدف اصلی  عزاداری امام حسین علیه السلام برطرف کنند و شعور و آگاهی خود را نسبت به اهداف عزاداری ارتقا بخشند تا در مسیر رسیدن به ان اهداف حرکت کنند.

اگر هدف فقط مجلس آرایی و گریاندن مردم به هر قیمتی باشد نه خدا راضی خواهد بود  ونه امام حسین علیه السلام .

مقام معظم رهبری در جمع روحانیون فرمودند :« چه لزومی دارد که ما به خیال خودمان برای مجلس آرایی کاری کنیم که اصل مجلس از فلسفة واقعی اش دور بماند ؟» (17مهر1370)

3. رشد عاطفه و احساسات عزاداران

تبیین واقع بینانة تاریخ نهضت حسینی و تحلیل صحیح آن اگرچه لازم و ضروری است اما کافی نسیت و هرگز نمی تواند جای تهییج احساسات را بگیرد . چون برای حرکت در مسیر سعادت به دو بال عقل و عشق نیاز داریم تا پایی برای رفتن و چشمی برای دیدن داشته باشیم . پس باید نسبت به وقایع نهضت حسینی ، شور عشق و محبت عزاداران اهل بیت علیهم السلام را برانگیزیم و در مسیر رشد معنوی هدایت کنیم .

بدعت پرهیزی

آنچه در برخی از مجالس عزاداری به تدریج مرسوم شده است ، بدعت در عزاداری محسوب می شود و باید از ان پرهیز نمود ؛ به ویژه قمه زنی که موجب تبلیغات سوء بر ضد شیعه شده است و مسلمانان را انسانهایی خشن ، خونریز ، خرافی و بی منطق جلوه می دهند که به خودشان نیز رحم نمی کنند .

فرزانه صمدی ، استان مرکزی، شهرستان ساوه، حوزه علمیه فاطمه الزهرا سلام الله علیها

 1 نظر

بایدونبایدهادرعزاداری

05 دی 1391 توسط پشتیبانی 2 کوثر بلاگ

عزاداری چیست؟عزاداری از مقوله یادوذکراست.یادکسی که به مصیبتی دچارشده است ویادکسی که به علل طبیعی یاغیرطبیعی ازقبیل قتل،حادثه وامثال اینها ازدنیارفته است.
شکی نیست که انسان موجودی است که طبیعتافراموش کاراست ونسبت به چیزهایی که توجه به آنها برایش مفیداست،دچارغفلت می شود.دراین مواقع بادآوری وتذکرآن چیزانسان راازابتلا به حوادثی که برایش مضرویاهلاک کننده است،نجات می دهدوازآثارخوب توجه به آن چیزمفید،بهره مندمی سازد.
یک اصل کلی ویکی ازقوانین مهم خلقت این است که هرچیزی که برای سعادت دنیاوآخرت انسان مفید،لازم وروری باشد؛غفلت ازآن انسان رادچارخسران دنیایی ویاآخرتی میکندبه همین دلیل لازم است به هروسیله ممکن اورامتوجه آن چیزمهم کردوغفلت اورابرطرف ساخت.


دلایل قرآنی لزوم عزاداری


1-تنظیم شعايرالهی
بزرگداشت ایام میلادوشهادت معصومین.ع.این است که این بزرگداشت ها ازمصادیق تعظیم وبزرگداشت شعايرالهی است که قرآن کریم مارابه آن امرفرمودوآن راازنتایج تقوای قلب دانسته است.
(وَمَن یُعَظِّم شعایراللهِ فاِنَّهامِن تقوی القُلُوبِ)حج/32
شعایرالهی یعنی هرعلامت وهرچیزی که انسان رابه یادخدامی اندازدوبه سوی اودعوت میکندکه اهل بیت.ع.ازبزرگترین نشانه های خداوندهستندوتعظیم آنهادرحقیقت تعظیم خداست.


2-وجوب موّدت اهل بیت.ع.
قرآن کریم مودت نسبت به پیامبر.ص.رابه عنوان م.درسالت حضرت ازسوی امت برهمه مسلمین واجب ساخته است وبدیهی است که عزاداری واعلام محبت نسبت به اهل بیت.ع.واعلام انزجارازقاتلین ودشمنان آنان ارکمترین مراتب اهل مودت نسبت به آنان است.امانبایدچنین تصورشودکه مودت مسلمین
نسبت اهل بیت.ع.وازجمله ع.اداری برای آنهاچیزی است که آنهابه آن احتیاج داشته باشندبلکه این مودت وعزاداری که ازکمترین مراتب مودت است؛چیزی است که جامعه اسلامی به آن نیازدارد.
مودت اهل بیت.ع.کلیدوعامل سعادت دنیاوآخرت جامعه اسلامی بلکه جامعه جهانی است.


عزاداری وآفت های آن
حذف شدن عنصرمعرفت ازعزادای ها ومحوریت مسایل عاطفی وتکیه برواهرورهاکردن فلسفه وحکمت عزاداری هاوبزرگداشت ها،ونیز تبدیل گریه وسوگواری ازیک (وسیله خوب وکارآمد)به یک (هدف اصلی)موجب شده که اینگونه مجالس خاصیت وکارکرداصلی خودراازدست بدهندوبه یک سنت تکراری ویک عادت مذهبی تبدیل شود.یک عمل خوب وسازنده مذهبی ازقبیل عزاداری،نماز،روزه و…وقتی به صورت عادت دربیاید وازکارکرداصلی آن غفلت شوددراین حالت برای فردواجتماع خطرناک است.


معارف حسینی از کربلا تا همه جهان
اما از طرفی دیگر در نقاط عطف اسلام از جمله قیام مختار ثقفی، انقلاب اسلامی ایران، هشت سال دفاع مقدس، مقاومت و ایستادگی مسلمانان فلسطین و… هر جا شعار حسینی و باور حسینی به منصه ظهور و بروز رسید پیامدهای خیره کنند و مطمئنا توام با سربلندی اسلام را داشت.
در قیام مختار که بسیار هم معروف هست مبنا شعار و الگوی حسینی بود و نتایج خوبی برای شیعیان و جهان اسلام داشت که قسمتی از آن تجربه حکومت به دست شیعیان برای اولین بار بعد از امیرالمومنین(ع) بود. همچنین انقلاب اسلامی ایران که از ابتدا همراه با شعار و باور حسینی بود و این باور در گوشت و پوست ملت رخنه کرده بود آنطور که قرارهایشان عاشورا و تاسوعا بود و شعارهایشان: (( عاشورا، روز تعیین سرنوشت است)) (( تاسوعا قرار ما، عاشورا قیام ما، عاشورا عاشورا، قیام ملی ما، عاشورای حسینی، پیروزی خمینی، ای وارثین حسینی)) و به سبب همان حسینی بودن پیروزی مجدد خون بر شمشیر  به سان واقعه کربلا اتفاق افتاد.
 درسال های اخیر هم در جریان فتنه به اصطلاح سبز بار دیگر دیدیم که باور عمیق به واقعه کربلا و تعالیم آن واقعه عظیم 9دی را با آن عظمت و شکوه در چشم جهانیان به منصه ظهور قرار داد.
و این است نتیجه درک معارف ناب حسینی، شاه کلیدی که برای ظهور حضرت ولی عصر (عج) بدان نیاز داریم.


فریبا عبداله زاده
مدرسه علمیه امام حسن مجتبی(ع)
تهران

 

 1 نظر

چگونه عزاداری کنیم؟

12 آذر 1391 توسط پشتیبانی 2 کوثر بلاگ

 

مراسم عزادارى عاشوراى حسینى که هر سال باشکوهتر و فراگیرتر از سال قبل، در میان «اشک و آه» عاشقان مکتب سالار شهیدان برگزار مى شود، نباید ما را از روح حماسى آن غافل سازد.
اگر یک نگاه اجمالى- ولى با دقّت- به تاریخ کربلا از روز نخست تا امروز بیفکنیم، شاهد تغییر فاحشى در برداشتهاى پیرامون این مکتب از این تاریخ خواهیم بود. در آغاز، عاشورا به صورت یک حماسه ظهور کرد؛ سپس فقط به صورت یک حادثه غمانگیز توأم با اشک و آه درآمد، و در قرن اخیر بار دیگر چهره آغازین خود را بازیافت، یعنى در میان سیل اشک و آه عاشقان مکتب حسینى، روح حماسى خود را نیز آشکار ساخت و تودههاى مسلمین را به حرکت درآورد.
شعارهاى انقلابى «هیهات منّا الذلّة» و «إنّ الحیاة عقیدة و جهاد» که برگرفته از تاریخ کربلا بود، در کنار اشعار پر اشک و آه محتشم:
در بارگاه قدس که جاى ملال نیست سرهاى قدسیان همه بر زانوى غم است
جنّ و ملک بر آدمیان نوحه مىکنند گویا عزاى اشرف اولاد آدم است
چرخشى را در افکار خطبا و شعرا و مدّاحان پدید آورد و ضمن عزادارى با ارزش سنّتى- که هرگز نباید فراموش شود- ابعاد حماسه کربلا نیز تشریح گردید. این حماسه مخصوصاً در انقلاب اسلامى و برنامههاى حزب اللَّه جنوب لبنان و اخیراً در عاشوراها و اربعینهاى عراق نقش بسیار مؤثّرى ایفا کرد، و نداى «کلّ أرض، أرضکربلا» و «کلّ یوم عاشورا» در فضاى کشورهاى اسلامى طنین انداز شد.
آرى! به حق عاشورا یک حماسه بود، زیرا آن روز که امام حسین علیه السلام مىخواست مکه را به قصد عراق ترک گوید، فرمود: «مَنْ کَانَ فِینا باذِلًا مُهْجَتَهُ وَ مُوَطِّناً عَلى لِقاءِ اللَّهِ نَفْسَهُ فَلْیَرْحَلْ مَعَنا؛ هر کس آماده جانبازى و شهادت و لقاءاللَّه است، با من حرکت کند».(1)
در نزدیکى کربلا تأکید دیگرى بر آن نهاد و فرمود: «الا وَ إِنَّ الدَّعِىَّ ابْنَ الدَّعِیِّ قَدْ تَرَکَنی بَیْنَ السِّلَّةِ وَ الذِّلَّةِ، هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة؛ ناپاک زاده، فرزند ناپاک زاده مرا در میان شمشیر و ذلّت مخیّر ساخته، به استقبال شمشیرها مىروم و هرگز تن به ذلّت نمىدهم». (2) و یاران حسین علیه السلام در شب عاشورا این سند را امضا کرده و گفتند: اگر یک بار نه، هفتادبار، بلکه هزاربار کشته شویم و زنده شویم، بازهم دست ازیارى تو برنمىداریم.(3) یاران آن حضرت هر کدام در رجزهایشان در صحنه قتال عاشورا، روح تسلیمناپذیرى خود را در برابر دشمن، در قالب الفاظ ریختند و دشمن را در شگفتى فرو بردند.
اما امروزه دشمنان اسلام براى محو و نابودى این آیین پاک که مزاحم منافع نامشروع آنهاست، مىکوشند مراسم عزاى حسینى را از محتوا خالى کنند و روح حماسى آن را بگیرند و درسهایى که در جاى جاى این حماسه بزرگ تاریخى نهفته است، به فراموشى بسپارند. بر خطباى آگاه، مدّاحان با هدف، نویسندگان شجاع و بیدار لازم است که در حفظ محتواى این حماسه بزرگ تاریخ بکوشند و از آن براى نجات ملّتهاى مظلوم جهان عموماً و مسلمین ستمدیده خصوصاً بهترین درسها را بگیرند.


شیوه هاى عزادارى
اصل عزادارى و سوگوارى بر امام حسین علیه السلام و یاران باوفایش مورد سفارش و تأکید اولیاى دین بوده است. شیعیان و علاقمندان به سرور آزادگان حسین بن على علیه السلام نیز در طول تاریخ، از سوگوارى و عزادارى براى آن حضرت غافل نبودهاند. امروز نیز در هر نقطهاى از جهان که مسلمانان آگاه به ماجراى کربلا حضور دارند، حدّاقل در دههی نخست محرّم و به ویژه روزهاى تاسوعا و عاشورا به خیل عزاداران حسینى مىپیوندند و به اندازه توان خود، ابراز ارادت مىکنند. در این قسمت شیوههاى مطلوب عزادارى را به طور فشرده یادآور مىشویم.


1- گریه کردن
از شیوههاى معمول در عزادارى و سوگوارى، اشک ریختن است که به طور طبیعى هر انسانى در غم فراق عزیزى اندوهگین مىشود و اشک مىریزد.
در روایات مىخوانیم هنگامى که ابراهیم فرزند رسول خدا صلى الله علیه و آله از دنیا رفت، آن حضرت در مرگ او گریست و هنگامى که برخى از اصحاب معترضانه از آن حضرت سبب گریه را پرسیدند، فرمود: «تَدْمَعُ الْعَیْنُ، وَ یُوجَعُ الْقَلْبُ، وَ لا نَقُولُ ما یُسْخِطُ الرَّبَّ؛ چشم مىگرید و قلب به درد مىآید، ولى بر زبان سخنى که موجب خشم خدا شود، جارى نمىسازیم».(4)
هم‌چنین نقل شده است وقتى که صحابى جلیل القدر «عثمان بن مظعون» از دنیا رفت، رسول خدا صلى الله علیه و آله مدّتى طولانى بر او گریه کرد.(5) و در شهادت جعفر بن ابى طالب و زید بن حارثه نیز بسیار گریست.(6)
همچنین در تاریخ مىخوانیم پس از رحلت رسول اکرم صلى الله علیه و آله مسلمانان به شدّت گریه و ندبه کردند و نقل شده است: «هنگامى که پیامبر رحلت کرد، کوچک و بزرگ، در مرگ آن حضرت داغدار شدند و بسیار بر او گریستند؛ ولى در میان همه مردم و خویشاوندان، هیچ کس حزن و اندوهش از حضرت زهرا علیها السلام بیشتر نبود. حزن او پیوسته افزایش و گریه او شدّت مىیافت». «. لَمَّا قُبِضَ رَسُولُ اللَّهِ افْتُجِعَ لَهُ الصَّغِیرُ وَ الْکَبِیرُ وَ کَثُرَ عَلَیْهِ الْبُکاءُ … وَ لَمْ یَکُنْ فِی أَهْلِ الْأَرْضِ وَالْأَصْحابِ وَ الْأَقْرَباءِ وَ الْأَحْبابِ، أَشَدُّ حُزْناً وَ أَعْظَمُ بُکاءً وَ انْتِحاباً مِنْ مَوْلاتِی فاطِمَةَ الزَّهْرا علیها السلام وَ کانَ حُزْنُها یَتَجَدَّدُ وَ یَزِیدُ وَ بُکاءُها یَشْتَدُّ.(7)
گریه کردن بر مصائب امام حسین علیه السلام نیز از شیوههاى معمول عزادارى است و مورد سفارش نیز قرار گرفته است. امام رضا علیه السلام فرمود: «فَعَلى مِثْلِ الْحُسَیْنِ فَلْیَبْکِ الْباکُونَ؛ بر همانند حسین باید گریه کنندگان، گریه کنند».(8)
روایاتى که ترغیب به گریه بر ابى عبداللّه علیه السلام دارد، فراوان است. البتّه نباید فراموش کرد که این گریهها جنبه شخصى ندارد، و در واقع اعلام جنگ و ستیز با ظالمان وستمگران مىباشد.


2- تباکى
«تباکى» به معناى آن است که انسان به خود حالت گریه بگیرد، چرا که گاه ممکن است برخى از علاقمندان به سبب پارهاى از شرایط، اشک از چشمانشان جارى نشود، ولى این نباید سبب عدم شرکت در محافل و مجالس حسینى گردد، چرا که در این صورت مىتوان با «تباکى» و حالت غم و اندوه و گریه به خود گرفتن، به خیل عزاداران پیوست و از پاداش معنوى آن نیز برخوردار شد، در این کار نیز نشانه ظلم ستیزى و مبارزه با ظالمان است، چرا که هدف امام حسین علیه السلام چیزى جز این نبود.


3- لباس مشکى بر تن کردن
مرسوم و معمول میان مردم آن است که در غم مرگ عزیزان، لباس سیاه بر تن مىکنند و این رنگ لباس را، علامت ماتم و عزا مىدانند. بنابراین، یکى از راهها و شیوههاى مطلوب عزادارى براى خامس آل عبا، پوشیدن لباس سیاه در سالروز شهادت آن حضرت یا ایّام محرّم است. در تاریخ مىخوانیم: هنگامى که حسین بن على علیه السلام به شهادت رسید، زنان بنىهاشمى لباسهاى سیاه و خشن پوشیدند.
« لَمَّا قُتِلَ الْحُسَیْنُ بْنُ عَلِىٍّ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَیْهِ لَبِسَ نِساءُ بَنِی هاشِمِ السَّوادَ وَ الْمُسوُحَ»(9) در برخى از روایات نیز آمده است: هنگامى که (بر اثر خطابهها و افشاگرىهاى امام سجّاد علیه السلام و حضرت زینب علیها السلام) یزید به خاندان هاشمى اجازه داد در دمشق عزادارى کنند، زنان هاشمى و قرشى لباس سیاه بر تن پوشیدند و به مدّت هفت روز براى امام حسین علیه السلام و شهداى کربلا عزادارى کردند.
« فَلَمْ تَبْقَ هاشِمَیَّةٌ وَ لا قُرَشِیَّةٌ إِلَّا وَ لَبِسَتِ السَّوادُ عَلَى الْحُسَیْنِ علیه السلام وَ نَدَبُوهُ عَلى ما نُقِلَ سَبْعَةُ أَیَّامٍ».(10)
لازم به یادآورى است که هر چند فقها بر اساس روایات به کراهت لباس سیاه به خصوص در نماز فتوا دادهاند، ولى پوشیدن آن براى عزاى امام حسین علیه السلام کراهتى ندارد و شاید رجحان نیز داشته باشد، زیرا جنبه تعظیم شعائر بر آن غلبه دارد.


4- تشکیل مجالس سوگوارى
تشکیل مجالس سوگوارى و محافل عزادارى براى ابى عبداللّه الحسین علیه السلام از شیوههاى معمول اقامه عزاست؛ علاقمندان به مکتب حسینى با برپایى چنین مجالسى، از اهداف عالى و ارزشمند قیام امام حسین علیه السلام آگاه مىشوند و بر مصائب آن حضرت ویارانش اشک مىریزند و این مجالس همواره وسیله مهمّى براى بیدارى و آگاهى تودههاى مردم بوده است.
امام صادق علیه السلام به یکى از یارانش به نام «فضیل» فرمود: آیا تشکیل مجلس مىدهید و با یکدیگر پیرامون معارف دینى و فضایل اهل بیت علیهم السلام گفتگو مىکنید؟ فضیل پاسخ داد: آرى.
امام علیه السلام فرمود: «إِنَّ تِلْکَ الَمجالِسَ أُحِبُّها، فَأَحْیُوا أَمْرَنا، فَرَحِمَ اللَّهُ مَنْ أَحْیا أَمْرَنا؛ چنین مجالسى را دوست مىدارم. مکتب ما را زنده نگه دارید؛ خداوند رحمت کند کسى را که مکتب ما را احیا کند».
سپس امام علیه السلام ادامه داد: «هر کس که مصائب ما را یادآورد و یا نزد او از ما یادى شود و اشک از دیدگانش سرازیر گردد، هر چند اندک باشد، خداوند گناهانش را بیامرزد».(11)


5- نوحه سرایى
نوحهسرایى به صورت خواندن اشعار سوزناک و پرمعنى در مصائب امام حسین علیه السلام و یارانش مىباشد و سبب تحریک احساسات وعواطف مسلمین و تبیین حوادث و خاطرات عاشورا است، شیوهاى معمول و مرسوم در عزادارى است. این شیوه، ریشه در عصر ائمّه علیهم السلام دارد. امامان اهل بیت علیهم السلام با تشویق نوحه سرایان و مرثیه خوانان، آنان را به سرودن اشعار و نوحه سرایى و بیان حوادث کربلا و فجایع بنىامیّه ترغیب کرده و پاداش فراوانى را براى چنین اعمالى ذکر مىکردند. امیرمؤمنان علیه السلام و حضرت زهرا علیها السلام نیز پس از رحلت پیامبر گرامى اسلام صلى الله علیه و آله اشعارى را در رثاى آن حضرت سرودند.(12)
امام باقر علیه السلام به فرزندش امام صادق علیه السلام سفارش کرد که مقدارى از مالم را وقف کن براى آنکه به مدّت ده سال جمعى از نوحه سرایان در «منا» برایم نوحه سرایى کنند.(13)


6- به سر و سینه زدن
به سر و سینه زدن در عزا و مصیبت بزرگى همچون مصائب امام حسین علیه السلام امرى عادى و طبیعى است. همانگونه که متعارف است مردم در مرگ عزیزترین عزیزان خویش به سر و سینه مىزنند. هر چند لازم است از کارهاى موهن و نادرست پرهیز شود. متأسّفانه بعضى از عوام دست به کارهاى زنندهاى مىزنند که اثر منفى در شکوه و عظمت مراسم حسینى دارد و باید عقلاى قوم آنها را با زبان خوب از این گونه اعمال زننده باز دارند.
نقل شده است هنگامى که زنان و فرزندان خاندان هاشمى را از شام به سمت مدینه حرکت دادند؛ در میان راه از راهنماى قافله خواستند آن‌ها را به کربلا ببرد، تا تجدید دیدارى با شهیدان کربلا شود. هنگامىکه به آن سرزمین رسیدند، مشاهده کردند که جابر بن عبداللّه انصارى و جمعى از بنىهاشم براى زیارت قبر حسین علیه السلام به کربلا آمدهاند. این دو قافله وقتى با یکدیگر ملاقات کردند، دیدارشان همراه با اندوه، گریه و بر سر و صورت زدن بود و به این ترتیب ماتمى جانسوز در آن سرزمین برپا کردند.(14) هر چند در روایات درباره سینه زدن بر مصائب اهلبیت علیهم السلام مطلبى یافت نشده است؛ ولى تعبیر به «لطم» ظاهراً شامل سینه زنى نیز مىشود.


7- تعطیلى کسب و کار
از نمودهاى روشن ماتمزدگى و عزادار بودن، دست کشیدن از کسب و کار و تعطیل کردن بازارهاست. در ارتباط با ترک تلاش و کوشش دنیوى در روز عاشورا روایتى نیز وارد شده است.
امام رضا علیه السلام فرمود: «مَنْ تَرَکَ السَّعْىَ فِی حَوائِجِهِ یَوْمَ عاشُورا قَضَى اللَّهُ لَهُ حَوائِجَ الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ وَ مَنْ کانَ یَوْمُ عاشُورا یَوْمَ مُصِیبَتِهِ وَ حُزْنِهِ وَ بُکائِهِ، جَعَلَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ یَوْمَ الْقِیامَةِ یَوْمَ فَرَحِهِ وَ سُرُورِهِ؛ هر کس در روز عاشورا تلاش و کوشش دنیوى را رها سازد، خداوند حوایج دنیا و آخرت او را برآورده کند و هر کس که روز عاشورا را روز مصیبت و اندوه و گریه قرار دهد، خداوند روز قیامت را براى وى روز شادى و سرور قرار خواهد داد».(15)


تذکّرات لازم
هر چند عزادارى خامس آلعبا علیه السلام از افضل قُربات است و سبب احیاى مکتب حسینى و بقاى شریعت مىشود، ولى بر مؤمنین لازم است این عمل ارزشمند را با امور موهن و زننده و ناپسند آلوده نسازند.
از سرودن اشعار نامناسب و سبک و دور از شأن اهلبیت علیهم السلام یا کفرآمیز و غلوگونه اجتناب ورزند و از اختلاط زن و مرد در تشکیل محافل و مجالس و دستهها پرهیز نمایند و از قمه زدن و حرکاتى که موجب وهن شیعه در جهان است و بهانه به دست دشمن مىدهد و ضرر و زیان بر بدن وارد مىکند، دورى کنند و سخنرانان محترم آداب عزادارى صحیح را به مؤمنین و مدّاحان گوشزد نمایند و خود نیز در جهت تبیین اهداف قیام ابىعبداللّه الحسین علیه السلام و ترویج عقاید ناب محمّدى و تقویت اعتقادات اصیل اسلامى و اخلاق حسنه و ایثار و فداکارى تلاش کنند و در ذکر مصائب اهل بیت علیهم السلام فقط از منابع معتبر استفاده کنند و از بیان امورى که با عزّت و سربلندى امامحسین علیه السلام سازگار نیست، خوددارى ورزند و صحنه گردانى مجالس آن حضرت را به دست افراد بدنام، یا نادان نسپارند و صالحان و آگاهان زمام مجالس را به دست گیرند.
بانوان محترم نیز ضمن شرکت در مجالس امام حسین علیه السلام شأن و وقار و متانت خویش را حفظ نمایند و با شیوهاى که مناسب یک زن مسلمان و علاقمند به مکتب حسینى است، در مجالس و محافل عزادارى شرکت کنند وخداى ناکرده این امر مهمّ دینى را با پوشش نادرست و حرکات ناپسند، به گناه آلوده نسازند که مسئولیّت بسیار سنگینى دارد.
جوانان عزیز- که سرمایههاى اصلى چنین مجالسى هستند- مجالس امام حسین علیه السلام مخصوصاً ایّام محرّم و تاسوعا و عاشوراى حسینى را غنیمت بشمارند و با حضور گستردهتر و آگاهانه، بر آگاهىهاى معنوى و دینى خویش بیفزایند و در جهت ترویج مکتب حسینى و آشناساختن دیگران با این حماسه جاویدان الهى کوشش نمایند.
توصیه هاى چهاردهگانه آیة اللَّه العظمى مکارم شیرازى- مدّ ظلّه- به هیئتهاى مذهبى و مدّاحان محترم در آستانه حلول ماه محرّم الحرام و برپایى ایّام سوگوارى سیّد و سالار شهیدان حضرت اباعبداللَّه الحسین علیه السلام، همایشى تحت عنوان «همایش عظیم عاشوراییان» در شهر مقدّس قم برگزار شد که در این همایش حضرت آیة اللَّه العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه) ضمن روشن ساختن ابعاد عظیم حادثه عاشورا، برنامه چهارده مادّهاى را براى مدّاحان عزیز و هیئتهاى مذهبى ارائه کردند که در محافل مذهبى و رسانهها انعکاس گستردهاى داشت و مورد توجّه عالمان و اندیشمندان، مدّاحان مخلص و هیئتهاى مذهبى قرار گرفت. به سبب اهمیّت این تذکّرات، همه آن موارد را به طور فشرده نقل مىکنیم:
1- سخنان این عزیزان باید برگرفته از مدارک معتبر (کتاب و سنّت) باشد و شأن و مقام امام حسین علیه السلام و شهداى والا مقام کربلا در محتواى اشعار به طور کامل حفظ شده و اهداف این قیام عظیم براى عموم مردم تبیین گردد.
2- از مطرح ساختن مسائلى که بوى غلوّ درباره ائمّه دین علیهم السلام و سایر بزرگان مىدهد، اجتناب گردد.
3- از آنجا که مدّاحى ترکیبى از علم و هنر است، باید آموزشهاى لازم به مدّاحان محترم از سوى پیش کسوتان آگاه، ارائه شود.
4- از چراغ سبز نشان دادن نسبت به گناه به سبب عزادارى، در مجالس وعظ و مدّاحى اجتناب شود و به تقوا و دیندارى توصیه گردد.
5- به عزاداران محترم توصیه شود که از در آوردن پیراهن و لخت شدن خوددارى نمایند.
6- سینه زنى و زنجیرزنى از شعائر حسینى است، ولى از آسیب رساندن و مجروح ساختن بدن خوددارى شود.
7- وعّاظ و مدّاحان محترم مراعات وقت نماز را نموده و در وقت نماز برنامهاى جز اقامه نماز نداشته باشند.
8- آهنگ مدّاحان محترم نباید به آهنگهاى مجالس لهو و فساد شباهت داشته باشد.
9- هیأتهاى محترم عزادارى توجّه کنند که بازیچه دست سیاستهاى مرموز قرار نگیرند.
10- از بیان مصائب سخت اهلالبیت علیهم السلام، حتّى الامکان پرهیز شود و به اشاره و اجمال از آن بگذرند.
11- مجالس به گونهاى طولانى نشود که موجب خستگى و دلزدگى مردم- بهویژه جوانان- گردد.
12- احترام به پیشکسوتان در این مجالس حفظ شود.
13- تقویت نظام جمهورى اسلامى، رهبرى و مراجع باید مدّ نظر قرار گیرد وعشق به امام زمان (عجّل اللَّه تعالى فرجه الشریف) در همه مجالس به عنوان اساسىترین مطلب، زنده نگه داشته شود.
14- وعّاظ و مدّاحان محترم باید متخلّق به اخلاق حضرت امام حسین علیه السلام و یارانش باشند، تا سخنان آنها بر دل نشیند و به مصداق «کُونُوا دُعاةً لِلنَّاسِ بِغَیْرِ الْسِنَتِکُمْ» همه شنوندگان از آنها الگو بگیرند. به یقین، این مراسم عظیم با شرایط فوق خارى در چشم دشمنان اسلام و سبب تقویت اسلام و مسلمین است.


پناهگاه ستمدیدگان
جالب اینکه مجالس حسینى در طول تاریخ پناهگاه خوبى براى جوامعى که تحت ستم قرار گرفته بودند، محسوب مىشد؛ نه تنها در انقلاب اسلامى ایران، مردم حدّاکثر بهره بردارى را از مجالس حسینى کرده و با شور و هیجان این مجالس، پاسخ دندانشکنى به نیروهاى اهریمنى دادند، بلکه در استقلال عراق و پاکستان و … نیز همین مسأله مطرح بود.
در کلام معروفى از گاندى، رهبر استقلال هندوستان، مىخوانیم: من زندگى امام حسین علیه السلام آن شهید بزرگ اسلام را به دقّت خواندهام و توجّه کافى به صفحات کربلا نمودهام و بر من روشن شده است که اگر هندوستان بخواهد یک کشور پیروز گردد، بایستى از سرمشق امام حسین علیه السلام پیروى کند.

فریبا نوروزی طلبه ی مد رسه ی علمیه ی فاطمیه ی  شهرستان (جلفا)

 

 3 نظر

نقدی کوتاه بر عزاداری های غلط

05 آذر 1391 توسط پشتیبانی 2 کوثر بلاگ

 

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین

چرا بعضی از این عزاداری های حسینی عوض این که بر علم ومعرفت مردم بیافزایند برخرافات وشایعات ومزخرفات مردم می افزاید.

حتی بعضی از حقیقت ها را هم آنقدر بزرگ می کنند که حقیقت این عاشورا هم خیلی ها نفهمیدند.

یکی از خرافات همین سفره های رنگینی است که به نام امامان می اندازند.

یکی از شایعات این است که برای حضرت قاسم در کربلا حجله بستند.

این را می خواهم بدانم که اگر آب رابر امام حسین (علیه السلام) ویارانشان نمی بستند یا اینکه هیچ کدام گرسنه نبودند به هدف والای امام لطمه ای وارد می شد آیا اگر قبل از جنگ حضرت شیر وعسل می خورد ویا اینکه زیر آفتاب داغ نبودند باز هم به آن هدف والا یشان لطمه  می زد.

چرا این را به مردم نمی فهمانند که امام حسین (علیه السلام)کسی که جانشین خدا بر روی زمین بودهر آنچه  وهر آن کس که در دنیا داشت در راه خدا وهدف والایش فدا کرد.

وچرا این هدف والایش را برای مردم نمی گویند :هدفی که جز زنده کردن اسلام نبود.

اسلام با یزید ویزیدیان داشت به نابودی کشیده می شد یزیدی که الان اسمش عوض شده ولی امثال آن زیادشده.

ووظیفه ما این است که پیرو ولایت فقیه باشیم که فرمودند بصیرت خود را بالا ببرید پس بصیرت یابیم وبصیرت دهیم ان شاءالله .


زینب قاسمی بهرآسمانی

استان یزد /مدرسه حضرت زینب(س)

 5 نظر

جستجو

بخش هاي ویژه نامه

  • همه
  • زلال قلم (مقالات)
  • نواي دل (دلنوشته هاي طلاب)
  • زنان در عاشورا
  • کتيبه هاي سرخ
  • عزاداری صحیح
  • چند بیتی های گریان
  • آئین های عزاداری
  • واگویه های دل(روضه نويسي)
  • سفرهای حسینی(خاطره نويسي)
  • محرم از نگاه دوربین (عکاسي)
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس